Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
TomášGB

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2025

#1 2. 1. 2025, 12:24

Dobrý den,
zdědil jsem několik obrazlů po brababičce a také po babičce. Rád bych se něco dozvěděl o autorech.

1. Krajinka signovaná Říhánek Josef z roku 1940, na kartonu, pravděpodobně olej? - O Daliboru a Vojtěchu Říhánkovi vím, ale Josef?

Popis obrázku

Popis obrázku

1. Zimní krajinka na plátně, pravděpodobně olej?, signovaná asi Benedikt? z roku 1956. - vzhledem k roku to nemůže být Václav Bnedikt. Možná Karel Benedík?

Popis obrázku

Popis obrázku

1. Zimní krajinka - z druhé strany název "Zima u Labe v pozadí Kunětická hora". Pravděpodobně akvarel a tuž? Podklad je papír. Datováno 1959, podepsán Racín??

Popis obrázku

Popis obrázku

1. Poslední je nesignovaný obraz přístavu, tempery? na kartonu. Patřil dědovi a babi - z toho odhadovaná datace
    60´až 70´léta

Popis obrázku

Děkuji za jakékoli informace a přeji hezký den
Tomáš

Profilový obrázek
klejda100

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2016

#2 4. 1. 2025, 09:19

Bohužel se jedná o práce amatérských malířů bez velké hodnoty, snad jsem vás nezklamal.

Profilový obrázek
TomášGB

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2025

#3 4. 1. 2025, 11:42

O cenu mi nejde, prodávat je určitě nebudu. Spíš jsem sháněl nějaké informace o malířích... I tak děkuji!

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#4 4. 1. 2025, 18:09

Mně ty obrázky přijdou jako příjemně naivní. Jistou kvalitu v nich vidím. Chtělo by je dát do pucu (vyčistit a nalakovat) a radost určitě dělat budou.

Profilový obrázek
TomášGB

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2025

#5 5. 1. 2025, 10:15

Ano, ty první dva jsou hodně zašpiněné. Čím a jak je nejlépe očistit? A lak nějaký speciální? Děkuji.

Profilový obrázek
oculist

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2015

#6 7. 1. 2025, 07:24

Ta zimní krajinka - Jindřich Vacín asi.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#7 7. 1. 2025, 19:41
Ano, ty první dva jsou hodně zašpiněné. Čím a jak je nejlépe očistit? A lak nějaký speciální? Děkuji.

Dobrý den, já jsem restaurátorka, po mně nemůžete chtít, abych tady dávala rady na nějaké čištění "po doma"😉
Na to jsou v této společnosti jiní😉)).
Ale chtěla bych vám doporučit, abyste zvážil, zda obrázky přece jenom nepředat nějakému zkušenějšímu restaurátorovi ve vašem okolí.
(Jejich seznam najdete na stránkách MK: https://rrkp.mkcr.cz/rejstrik)

Obecně bych vás chtěla varovat, protože právě amatérské a poloamatérské obrázky skýtají nebezpečí pro restaurátorské zásahy, protože se mohou chovat "nestandardně", páč jejich autoři nerespektovali/neznali správné technologie.
A každá chyba je v procesu čištění nevratná.

Pokud má někdo takové obrázky jen na kšeft, tak se mu jistě nevyplatí investovat do opravy, která převyšuje tržní cenu oněch obrázků. Pokud si ale někdo chce obrazy nechat, protože pro něj mají jinou hodnotu než tu tržní, pak je svěřte do rukou, které se restaurováním živí. Nebudete litovat.
Kdybyste se přece jenom pustil do čištění sám, tak aspoň jedna rada - co se týká laku, tak si kupte nějaký ve specializovaném obchodě pro výtvarníky. Rozhodně nepoužívejte nic jiného!

Poslední úpravu provedl(a) Kolemjdouci v 7. 1. 2025, 21:30
Profilový obrázek
TomášGB

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2025

#8 7. 1. 2025, 20:01
Ta zimní krajinka - Jindřich Vacín asi.

Ano, pravděpodobně ano. Děkuji!

Profilový obrázek
TomášGB

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2025

#9 7. 1. 2025, 20:03
Dobrý den, já jsem restaurátorka, po mně nemůžete chtít, abych tady dávala rady na nějaké čištění "po doma"😉 Na to jsou v této společnosti jiní😉)). Ale chtěla bych vám doporučit, abyste zvážil, zda obrázky přece jenom nepředat nějakému zkušenějšímu restaurátorovi ve vašem okolí. (Jejich seznam najdete na stránkách MK: https://rrkp.mkcr.cz/rejstrik) ...

Moc děkuji za doporučení!

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#10 8. 1. 2025, 19:04
Moc děkuji za doporučení!

Držím palce...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.